Debby Mendelsohn: Borstvoeding doe je zo – de handleiding om je kind met plezier te voeden

Meteen maar even het grootste voordeel van borstvoeding: je kind snel rustig krijgen met een slokje uit de borst.’ Tot verbazing van psycholoog Debby Mendelsohn is dit fenomeen erg onbekend. ‘Een slokje bij mama lijkt wel de uitknop van je baby te zijn. Vaak hoef je niet eens te weten waarom je kind huilt: een slok uit de borst laat de traantjes van je baby als sneeuw voor de zon verdwijnen.’ Debby spreekt uit ruime ervaring. In totaal gaf zij haar zes kinderen dertien jaar lang borstvoeding. En, héél fijn: ze deelt haar kennis in het boek ‘Borstvoeding doe je zo – de handleiding om je kind met plezier te voeden’.

Nog een voorbeeld, je kind aanleggen als het een vaccinatie krijgt vermindert het huilen.

‘Niet alleen doordat hij bij jou mag zijn, maar ook door de kalmerende stoffen in de melk. Ook goed nieuws: Kinderarts J. Newman vertelde dat tot kinderen peuters zijn, borstgevoede kindjes minder huilen en beter te troosten zijn. Debby: ‘Ik realiseer me dat ik het geluk heb gehad dat ik op de juiste momenten de goede mensen ontmoette die mij konden helpen. Dat heeft niet iedereen.’ Reden voor Debby om voor haar kinderen alles bij te houden in schriftjes. ‘Dan kunnen ze er later van profiteren. En door dit boek anderen nu ook.’

De voordelen van borstvoeding zijn bekend.

Het is beter voor de gezondheid van moeder en kind omdat het de kans op ziektes verlaagt. De voeding is altijd op de juiste temperatuur. En, ook heel handig, zelfs het grootste warhoofd kan de borstvoeding niet vergeten. Nog een voordeel? Borstvoeding vergt zoveel energie dat je sneller je zwangerschapskilo’s kwijt raakt. Oftewel, gezond afvallen zonder naar de sportschool te gaan. Wie wil dat nou niet 😉

Een heikel punt: hoelang geef je borstvoeding?

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert een half jaar lang volledige borstvoeding en daarna tot minimaal twee jaar in combinatie met vast voedsel. Maar wist je dat wereldwijd kinderen gemiddeld drie jaar lang borstvoeding krijgen? Maar zoals bij alles geldt: kijk wat bij jou past en wat haalbaar is.

Wat zijn de ingrediënten voor een geslaagde borstvoeding?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees (dit) boek(en), praat met ervaringdeskundige moeders, ga naar voorlichtingsbijeenkomsten, regel een kraamhulp en vertel het ziekenhuis waar je gaat bevallen dat je graag borstvoeding wil geven. Koop een paar goede voedingsbeha’s en zoogcompressen. Zo ben jij helemaal klaar voor die allereerste voeding.

Wat is belangrijk?

Allereerst rust! En de plaats waar en de houding waarin je voedt. Alle begin is moeilijk en ook voeden moet je leren. Jij en je baby moeten nog helemaal aan elkaar wennen. En daarbij kun je een stroom toeschouwers missen als kiespijn. Trek je terug op je kamer, blokkeer je wifi, voel je fijn in je eigen cocon en concentreer je op je kind. Dit is even alles wat telt.

Wat fijn is aan borstvoeding?

Dat je alle schema’s overboord mag kieperen. Je hoeft zelfs niet te wachten tot je baby huilt. Kijk gewoon naar je kind. Hij geeft van tevoren al hongersignalen door te sabbelen op de vuistjes, smakgeluidjes te maken of op zoek te gaan naar de borst. Door daar alert op te zijn is de baby nog ontspannen. En dat maakt het voeden makkelijker.

Duidelijk, maar toch nog een paar dringende vragen?

Bijvoorbeeld over kolven, groeien volgens de grafiekjes, melkproductie, regeldagen, borstontsteking, bijten, buitenshuis werken, beginnen met vast voedsel, afbouwen, buitenshuis (discreet) voeden en nog veel meer? Debby gaat overal op in.

Al met al is dit een praktisch boek dat vele vragen beantwoordt op het gebied van borstvoeding. Het enige wat ik mis is informatie over tandemvoeden. Verder is het een reuze handig naslagwerk in een handzaam formaat. Echt een aanrader dus. Want uiteindelijk kost borstvoeding niets (op de aanschaf van dit boekje na dan 😉) en is het milieuvriendelijk.