Wist je dat kinderen eerder zindelijk kunnen zijn dan van de borst?

Mijn kindjes waren dat ook. Bovendien was het ontzettend leuk om te doen en het ging heel natuurlijk. Of je je kindje eerst uit de luiers wil en daarna van de borst, dat is een eigen keuze. Wel is het handig om te weten hoe je dat kunt doen. Want zeg eens eerlijk, zou het niet heel fijn zijn als je kindje geen luiers meer hoeft te dragen? We beginnen bij het begin.

Richt je het eerste jaar op de borstvoeding

Het eerste jaar richtte ik me volledig op het geven van borstvoeding. Bijna al mijn energie ging daar naar toe en daar heb ik nooit spijt van gekregen. Wat speciaal om te zien hoe je baby groeit op jouw melk, om nog maar niet te spreken van de blikken van je baby die je krijgt terwijl hij bij je drinkt. Uren hebben we samen gezeten, een tijd om nooit te vergeten. Waarschijnlijk herkenbaar voor de voedende lezers onder ons.

Als je zo voedt zul je merken dat je kind al snel één jaar is. We worden voor westerse begrippen lang voedsters….

Gebruik van het potje

Rond het eerste jaar beginnen de meeste kindjes met lopen. Het is ook de leeftijd dat kinderen meer wakker zijn en er tijd is om te spelen. Het zijn juist deze vaardigheden die ik heb gebruikt bij het zindelijk worden van mijn kindjes. Hoe?

Door mijn kinderen op het potje te zetten op de momenten dat de kans dat er wat in komt het grootst is. Bij ons was dat na het eten en drinken en na de slaapjes. De kunst is natuurlijk om je kindje op het potje te krijgen. Dat werkte het het beste wanneer ik of iemand bij mijn kindje bleef terwijl hij op het potje zat. We speelden samen wat of ik las een verhaaltje voor. Op deze manier leerden ze dat het potje een leuk moment was en al heel snel begrepen ze: het potje is een plekje waar je aandacht krijgt. De plasjes en poepjes volgden al snel.

Zo werden onze dagen naast de dagelijkse wandelingen, borstvoedingen en andere knusse momenten geleidelijk uitgebreid met het gebruik van het potje. Luiers werden zo overbodig.

Heb je zin om het te proberen?

Geduld en liefde

Natuurlijk lukt het je alleen wanneer je het doet met geduld en liefde. Maar volgens mij is dat het belangrijkste bij het aanleren van alles aan kinderen.

Als jij ook je kindje eerst uit de luier en daarna van de borst hebt geholpen, wil je dan je ervaring opschrijven in een reactie hieronder voor andere moeders? Zo kunnen we leren van elkaar en het opvoeden makkelijker maken.

N.B.

Nachtvoedingen en zindelijkheid

Deze vraag wordt me veel gesteld:

Mijn kindje komt ‘s nachts nog voor een slokje borstvoeding. Kan hij dan ‘s nachts zindelijk droog blijven?

Ja. Bij mij hielden ze hun plas gewoon op tot de volgende morgen. Ik heb ze ‘s nachts niet op het potje gezet.

Uitzondering: wanneer je kindje extreem veel drinkt op een nacht. Bijvoorbeeld als je overdag te weinig tijd hebt gehad om te voeden.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *