Hoe lang wordt het geven van borstvoeding aangeraden?

Organisaties zoals De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse organisatie van kinderartsen adviseren om een baby minimaal zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna kun je beginnen met het geven van vast voedsel, naast de borstvoeding. Hiermee kun je doorgaan totdat je kindje minimaal twee jaar oud is. Dit advies geldt zowel voor ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen. Dus ook bij ons in het westen.

Hoe lang je wilt voeden is natuurlijk een individuele keuze. Maar je kunt pas echt kiezen als je weet wat hoort bij het geven van borstvoeding en je borstvoeding goed loopt. Daarom staan in dit blog de belangrijkste punten om met succes borstvoeding te geven.

Stap 1 De voorbereiding

Bereid je zo goed mogelijk voor op het geven van borstvoeding door het lezen van boeken en artikelen op internet.

Daarnaast kan het nuttig zijn een voorlichtingsbijeenkomst te bezoeken. Deze worden gegeven door borstvoedingsorganisaties, lactatiekundigen en natuurlijk ongetekende.

Stap 2 De eerste voeding

Deze voeding is natuurlijk heel speciaal. Probeer hem zo snel mogelijk na de geboorte van je kind te geven.

Het belangrijkste is dat je baby de melk uit je borst krijgt. In dit blog staat uitgebreid waar je op moet letten opdat je baby melk uit de borst krijgt.

Bied bij elke voeding beide borsten aan en geef je baby de kans tussendoor een boertje te laten. Niet elke baby wil aan twee kanten drinken, geef je baby wel de kans om uit beide borsten te drinken.

Stap 3 Voeden tijdens de kraamtijd

Tijdens de kraamtijd kun je net zo voeden als bij de eerste voeding. Elke keer wanneer je baby onrustig is kun je hem een slokje uit de borst aanbieden. Je hoeft helemaal niet op de klok te kijken of met schema’s te werken. Kijk naar je baby. Beweegt hij onrustig met zijn armpjes of hoofdje of maakt hij smakgeluidjes, dan geeft hij hiermee aan dat hij dorst heeft. Huilen is natuurlijk ook een teken dat hij honger heeft. Maar dat doet een baby pas, wanneer de eerder genoemde signalen niet herkend zijn

Stap 4 Borstvoeding als onderdeel van de dagelijkse routine

Na de kraamtijd ben je waarschijnlijk een beetje gewend aan het geven van borstvoeding. Je kunt samen met hem op pad gaan. Krijgt hij onderweg dorst dan heb je de voeding bij de hand.

Ga je een keer op pad zonder je baby, zorg dan dat er flesje met melk voor je baby is voor het geval hij honger krijgt.

Stap 5 Moedermelk combineren met vast voedsel

Rond de zes maanden kun je je baby naast moedermelk ook vast voedsel geven.

Stap 6 De borstvoeding afbouwen

Probeer het afbouwen zo geleidelijk mogelijk te doen en vervang elke voeding die je laat vallen voor een geschikte andere voeding passend bij de leeftijd van je kind.

Ik wens je een heel mooie tijd met je baby.

Debby Mendelsohn

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *